Načini plačila

Našim strankam so na voljo naslednji načina plačila:

 • nakazilom na račun ponudnika po izdanem predračunu
 • po povzetju ob dostavi
 • plačilno oziroma kreditno kartico (Mastercard, Visa, Maestro) – 3D SECURE
 • preko Paypal sistema

Ponudnik kupcu izda račun na trajnem mediju, z razčlenjenimi stroški in navodili, kako odstopiti od nakupa in artikle vrniti, če je to potrebno in mogoče.
Kupoprodajna pogodba (naročilo) je v elektronski obliki shranjena na strežniku ponudnika in kupcu dostopna v vsakem trenutku v njegovem uporabniškem profilu (Moj račun).

     

O 3D Secure programu

3D Secure program je sistem, ki vključuje tehnične specifikacije in zahteve za izdajatelje kartic, prejemnike kartic in trgovce. Poleg tega, da se za zaščito informacij o plačilni kartici med prenosom preko spleta uporablja široko podprta spletna tehnologija za kodiranje Secure Socket Layer (SSL), 3D Secure avtenticira vse vključene strani v transakciji, kar pomeni, da je za vsako transakcijo preverjena identiteta vseh vpletenih v proces, imetnika plačilne kartice, trgovca (spletno prodajno mesto) in banke.

a. Potek transakcije

 1. Kupec, imetnik plačilne kartice, si izbere robo na spletnem prodajnem mestu. S klikom na gumb ”Kupi” potrdi izbiro.
 2. S tem se aktivira trgovčev MPI (Merchant Plug-in), ki procesnemu centru (Commerce Gateway-u)  pošlje zahtevek o nakupu.
 3. Kupec je preusmerjen na plačilno stran (Hosted Payment Page), ki se nahaja na strežniku procesnega centra (Commerce Gateway). Uporabnik vpiše zahtevane podatke (številka kartice, datum veljavnosti, CVV2/CVC2), kar poteka preko varne (kodirane) SSL povezave. Vpis potrdi s klikom na gumb ”Plačaj”.
 4. Commerce Gateway pošlje avtentikacijski zahtevek z zbranimi podatki na Viso oziroma MasterCard, kjer preverijo, ali sta trgovec in banka, ki je izdala kartico uporabljeno pri tem nakupu, registrirana kot 3D Secure.
 5. Če je banka, ki je izdala uporabljeno kartico, registrirana kot 3D Secure, preusmerijo zahtevek na to banko. Sicer (če banka ni na seznamu vpisanih) se transakcija nadaljuje brez avtentikacije imetnika (brez točke 6.).
  S tem korakom je trgovec, ki je registriran kot 3D Secure trgovec, z vidika zlorab zaščiten po določilih MasterCarda in Vise. Torej tudi v primeru, če kupca ni možno preveriti.
 6. Izdajatelj kartice interaktivno preveri kupca in o ‘rezultatu’ obvesti Viso oziroma MasterCard.
 7. Visa oziroma MasterCard pošlje odgovor o avtentikaciji nazaj na procesni center, kjer se sedaj izvede avtorizacija (proces pridobivanja odobritve nakupa). Ob avtorizaciji se preveri datum veljavnosti, morebitne blokacije kartice, stanje na računu.
 8. Procesni center pošlje odgovor o avtorizaciji trgovcu, ki ga le ta nato prikaže kupcu na zaključni strani (spletni račun, zaključno stran – nakup odobren/neodobren, podatki o nakupu, podatki o plačilu – datum, znesek…).